Můj recept na kuřecí polévku, perfektní proti nachlazení

Před pár dny mně zachvátilo nachlazení. Nateklé oči, plný nos, lehké škrábání v krku a do toho i nárazová bolest hlavy. Asi nejsem jediný koho tohle šílené počasí nakřáplo a tak jsem se začal kurýrovat. Vždycky když cítím, že to není úplně ončo, tahle polívka mně postaví na nohy. Tak pokud teď taky zápasíte s imunitou, nachlazením. Určitě recept zkuste.

Já si polívku dělám i jen tak, jako hlavní jídlo. A vždycky si dobře pošmakuju. Na podobných polívkách jsem vyrůstal. Vlastně jsem hrozně rád, že jsme doma neměli typickou českou kuchyni, ale jakýsi mix obou :-). A co se v mládí naučíš ... ve stáří jako když najdeš!

Suroviny:

2 x kuřecí prsa s kůží
2 x kuřecí stehna
2 x střední cibule
2 x větší mrkve
2 x střední rajčata
1 x Menší petržel (kořen)
Petržel nať
Rýžové nudle dle chuti
Limetka nebo citron
2 x menší bobkové listy
4-6 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
Chilli paprička dle chuti
Kukuřice a hrášek (mražený)

1. Kuřecí vývar

Jako základ polívky je samozřejmě nejdůležitější dobrý vývar. Já ho dělal z kuřete, ale samozřejmě můžete použít klidně i svůj recept.

Do vody jednoduše dám kousky kuřete, rozkrojené cibule se šlupkou (hnědá šlupka udělá vývar zlatavější), přidám kořenovou zeleninu (1 mrkev a petržel), nové koření, pepř a bobkový list. Vařím cca. hodinu.

Jakmile je vývar hotový, zcedím si ho a nakrájím si maso (kuřecí prso), případně oberu maso ze stehýnek. Vývar pak osolím dle chuti a přidám trošku hrášku, nakrájené mrkve a kuřici. Povařím asi 3 minutky.

2. Nudle

Moje nejoblíbenější jsou ploché rýžové nudle. Používám tuhle značku. Koupíte to dneska všude. Já je kupoval v Globusu. Najdete je ale třeba i v Albertu. Stojí cca. 40 Kč.

Nudle pořádně zcedím, určitě si je hlídat ať nejsou rozvařené. Ať nepouští do polívky takové mlíčno.

 

3. Příprava obsahu do polívky

Do polívky si dávám na kousky nakrájenou syrovou mrkev, kousky rajčete, nahrubo nakrájenou petrželku a dvě kolečka limetky (případně citronu). Dávám si tam i chilli, protože chci, aby mně to pořádně protáhlo. Na spodek misky dám kuřecí prsa či kousky stehna a zeleninu. A nakonec samozřejmě uvařené nudle.

4. Hotovo

Připravený obsah zaliju vroucím vývarem a mám hotovo. Polévka suprově nasytí, osvěží a nakopne. Je to lepší než horký čaj s citronem a medem.

Tip na konec:

Můžete si tam přidat třeba i čerstvou cibulku, nějaké další koření. Cokoliv co máte rádi. Jen se snažte, aby cokoliv co do polívky dáte bylo ideálně syrové. Žádné zavařované věci, chemické polotovary tam necpěte. Nekořeňte polívku nějakým univerzálním kořením (podravka :-D). Ideálně nechte čistý osolený vývar. Pozor u citronů a limitek, pokud koupíte chemicky ošetřené, může vám polívka zhořknout. Je potřeba je očistit nebo koupit nějaké bez chemie.

Dobrou chuť! :-)

Zpět