Zhodnocení roku 2015 - skvělý rok plný zvratů

Tak další rok je za námi. Dnes je štědrý den a já si našel chvilku sepsat pár řádků, které se pokusí alespoň trošku zhodnotit rok 2015.

V mnoha ohledech to byl docela špatný rok. Dostal jsem hořkou lekci, když jsem zjistil, že naše účetní po celé roky účtovala špatně. Bylo to u WebSelleru, jediné firmy, kde jsem si účto nedělal in-house a spoléhal jsem se na někoho cizího. Dnes po velkém auditu, probíhající rekonstrukci účetnictví a řešení všeho soudní cestou jsem tak trošku vyléčený.

Aby toho nebylo málo, jeden z mých programátorů se rozhodl nerespektovat zákoník práce. Jednoho dne si usmyslel, že do práce nepřijde a jako výmluvu použil to, že nedostal stravenky na den přesně. Dohnalo se to až k soudu a my jako firma neměli jinou alternativu než se soudit. Trvalo to neskutečný rok a půl. Jeho odchod i spor nás stál hodně. Desítky tisíc promrhaných ve sporu, dalších desítky tisíc ztráta v zakázkách a nemluvě o tom, co to způsobilo organizačně. Dobrá zpráva je, že jsme soud vyhráli a bude se pokračovat dál.

WebSeller s.r.o. tak měl řadu vážných a často i velmi těžce řešitelných problémů. Pořád samí právníci, auditoři, účetní, znalci, věřitelé, úřady. Přišlo mi, že jsem nedělal nic jiného než řešil krizové scénáře. Ale přežili jsme to. Koneckonců děláme to už 8 let.

Taky to nebylo ani ideální s některými mými investicemi. Na začátku 2015 jsem založil firmu na vzdělání, která měla rozjet projekt www.color-mind.cz. Bohužel společník a zároveň jednatel nebyl takový, jaký bych si představoval, a tak se naše cesty musely rozejít. Firma i projekt sice zůstaly, ale musel jsem hledat náhradu, kterou jsem našel. Nakonec vše vedlo vlastně k lepšímu výsledku. Projekt se pomalu začíná rozjíždět a v roce 2016 o něm určitě uslyšíte.

Velký rozvoj proběhl v digimadi.com a mé zahraniční firmě v Anglii. Nabrali jsme spoustu platících zákazníků a začali jsme testovat nové tržiště prací, které během roku udělalo obrat přes půl milionu korun. V roce 2016 tak půjdeme do ostrého provozu a otevřeme tržiště v rámci naší platformy každému. Mezitím jsme pracovali na dalším vývoji, máme připravený redesign webu a spoustu malých subprojektíků. Moc se těším na další rok.

Jiné části mého podnikání také dostali dost zajímavý spád. Mé články o LTD firmách přivedlo hodně čtenářů, které tato problematika zajímá a začali u mě poptávat rady a dokonce i pomoc se zřízením firmy, zajištěním dalších operativ. Navázal jsem proto spolupráci s dvěma dodavateli a začal jsem prodávat firmy. Zatím jich bylo prodáno jen pár, ale nikdy by mě nenapadlo, že se psaní článků ubere tímto směrem :-).

Velký rest mi vpadl do blogování, publikování a vůbec šíření know-how. Díky zmíněným krizovým scénářům mi zbývalo opravdu málo času něco navíc řešit. Musel jsem si začít dokonce vybírat s kým se budu scházet, s kým budu komunikovat a co budu řešit. I přes své velké nevole jsem musel dát na druhou kolej řadu věcí, co bych normálně na druhou kolej nedával. Pro řadu lidí to bylo a asi stále bude nepochopitelné, protože v očích každého je ten jejich problém "nejdůležitější". V tomto směru si musíte držet nadhled, jinak by člověk byl velmi rychle pohlcen.

I přes celoroční komplikace, stres a neskutečnou psychyckou zátěž jsem byl paradoxně ten nejšťastnější člověk na světě. Narodila se mi dcera Zoe, která mi pomohla udržet se nad vodou a nastavila mi směr priorit. Připomněla mi, proč tohle všechno vlastně dělám. Proč podnikám a jak je svoboda v podnikání důležitá.

 

Ranni valeni v posteli po flamu. :-) #neveralone #babygirl

Fotka zveřejněná uživatelem Jarek Mikes (@jarekmikes),



Rok jsem si užil. Těším se na ten další. Těším se na nové výzvy, o kterých vím, že přijdou. Budou těžké. Pro jiné by se mohli zdát likvidující, zdrcující, nemožné. Já je vítám s otevřenou náručí a říkám: "Tak do toho, pojďte do mě!"

Přeji vám hodně energie v roce 2016, protože energie je to, co budete potřebovat. Nebudete potřebovat štěstí, nebudete potřebovat ani úspěch.

Energie je to, co vám přinese ovoce. Energie je to, co vás bude hnát dopředu.

/cheers

Zpět