Podnikat v ČR a užívat si v Asii (Thajsko, Indonésie)?

Po dlouhých dvou letech jsem se konečně rozhodl, že odjedu z ČR na dýl než jen pár dní. Samozřejmě při takovém myšlení asi každému podnikateli proletí hlavou, jak to bude s jeho podnikáním. Jak to udělat, aby to všechno fungovalo. Je to těžké, ale jde to. Nicméně nečekejte zázraky.

To, co slýcháváte v různých motivačních programech, že si žijete v Thajsku (či jinde) na pláži, popíjíte drink a obsluhují vás krásné thajky .. zatímco máte na klíně notebook a děláte obchody za velké peníze. Tak easy to není, ale něco na to přeci jen bude. Sám jsem celkem před odjezdem stresoval a snažil se zařídit, aby všechny moje projekty fungovali dále, aby WebSeller a fungoval dál. Některé postřehy jsem sepsal a postupně je budu postovat.

Internet a časový posun

Momentálně jsem na malinkatém ostrově Koh Tao na jihu Thajska, je tu jedna z nejkrásnějších scenérií, které se dají v Thajsku zahlédnout. Turisti tu moc nejsou, koneckonců sám ostrov je celkem malý, nato aby tu bylo hodně lidí. Fotky, které vydíváte na pohlednicích tu jsou brány jako normální krajina. 

Třeba můj výhled z obýváku, kde momentálně píšu tenhle článek je takový:

První, co po příletu začnete řešit kvůli podnikání je spojení s domovem. Telefon a Internet. Fungovat přes datový roaming opravdu nedoporučuju. Např. T-Mobile účtuje cca. 55 Kč/min za odchozí volání a 43 Kč/min za příchozí. Za data platíte neskutečných 421 Kč/MB, za WAP dokonce 2949 Kč/MB.

Na letištích a restauracích wifi sice je, ale počítejte s tím, že je dost pomalé a nestabilní. Nemluvě o tom, že asi na veřejných WIFI pointech se nebudete připojovat na interní systémy či do banky. Já byl bohužel po příletu tak šokován vlhkem, vedrem a prostředím, že jsem z letiště v Bangkoku rovnou vystřelil do centra města. To byla chyba. Na letišti totiž můžete koupit SIM kartu od lokálního operátora za nějakých 50 Bathů (cca. 30 Kč) a doporučuji si nabít kredit na 200 Bathů. Operátor má totiž dva datové tarify, jeden omezení na čas (30 hodin internetu = neomezené data, po vyčerpání se platí 1.5 Bathů / minuta) a 75 MB (po vyčerpání se platí 2 Bathy / MB). Jsou to měsíční tarify za 99 Bathů. Karty nejsou microSIM, a pokud máte třeba iPhone, musí se "zmenšit".

Co se týče bydlení je asi na vás, kde se ubytujete, já v Bangkoku měl wifi, které bylo nehorázně placené 150 Bathů na den. Rychlost a stabilita absolutní mizérie. Hodně lidí po Asii cestuje po malých a levných chajdaloupkách (guest houses, bungalow), kde nejsou často deposit ani save boxy (trezory). Pro mně takové cestování bohužel není, mám sebou docela hodně drahého vybavení (foťáky, notebook, tablet,..) a neumím si představit, že tohle někde risknu a nechám. Navíc hygiena tu není moc na denním pořádku, nemluvím o tom vedru, alespoň pro evropana. Dá se na to zvyknout, ale nespat ulepkaný od potu bude spíše vyjímkou. Navíc kvalitnější ubytování v Thajsku je opravdu levné. 3-4 hvězdičkový hotel máte okolo 1-2+ tisíc Bathů noc pro dva, což je od 600 - 1500 Kč / noc. Takže to není tak zlé. Ty low o kterých jsem tady mluvil máte i 400 bathů / noc pro dva, tedy asi 250 Kč / noc. Viděl jsem i levnější, ale ne díky :-).

Je potřeba si taky uvědomit, že Thajsko je opravdu velká země. Cestování tu je nejčastěji a nejlevněji asi nočními vlaky s lehátky a klimou (20C!!! kdy venku je i 35C+) nebo letadlem (např. přelet z Bangkoku do Chiang Mai na sever stojí okolo 2000 Kč). Cesty vlakem trvají často více jak 10 hodin, zpoždění není problém nabrat v řádech hodin. Já měl 4 hodiny zpoždění při cestě z Bangkoku do Chumphonu a být ve vlaku 13 hodin a pak dalších několik hodin čekat na další spoje. No řekněme, že pokud podnikáte na Internetu a jste na něj zvyklí, zhlédnete to dost flustrujícím Internet nemít. Nemůžete dohledávat různé informace, natož sledovat svůj byznys. Proto určitě doporučuju koupit si alespoň provizorní thajskou SIMku jako první krok.

Jak jsem psal, jsem na malém, celkem odlehlém strůvku, který je hodně v oblibě potápěči. Je tu nádherná podmořská flóra, dá se tu šnorchovat a dokonce plavat i mezi žraloky, pokud se na to cítíte. Ideální místo pro IŤáka! Na ostrov se cestuje pomocí speed boatů, tedy na ty vzdálenější. Cesty trvají hodinu a více a jsou dost nepříjemné na žaludek. Nebojte, pytlíky připravené jsou :-)

Já mám ubytování na kopci se skvělým výhledem a velmi rychlým přístupem k pobřeží, kde je většina restaurací, zábavy, trhů a dalších nezbytných věcí. Internet tu u těch lepších ubytování je celkem rychlý. Nečekejte ale kosmické rychlosti, mají tu ADSL. Jsou ale pro mé potřeby plně dostačující. E-maily, web adminy, CRM, Youtube, Skype, sociální sítě, vše naprosto bez problémů. U lepších ubytování si za vlastní Internet nepřilácíte a je rovnou v ceně. Ale tak o ceně se tu dá vždycky smlouvat ...

Pokud děláte internetový marketing a SEO, či podobné analytické zaměstnání, může být Thajsko pro vás problém. Až překvapivě dost českých adres je z Thajska blokováno. Není to blokováno touto zemí ale českými servery. Typický příklad je třeba Alza.cz.

Časový posun tu je celkem příjemný, jste totiž 6 hodin napřed. Ze začátku to je divné, ale třeba já v Česku jsem měl ve zvyku dělat, když ostatní spí. Chtěl jsem mít veškeré podklady, práci, připomínky zpracované, když ostatní přijdou do práce. No tady to probíhá tak, že ráno vstanu, zajdu se na pláž najíst. Dělají tu výborné jídlo, ať už místní nebo evropské/americké. A snídaně třeba za 35 Kč je opravdu luxus :-). Po snídani se jde zaplavat do moře, na tůry do lesa .. sorry do jungle a cca. kolem 12-13 hodiny se může tak do 15 hodin makat. To je stejně slunko největší zabiják, takže se venku nic moc dělat nedá. No a zatím co vy končíte, vaši kolegové/zaměstnanci zrovna přijdou do práce :-).

Pokračování již brzy.
Kdybyste měli otázky či připomínky, nebojte se zeptat, rád odpovím, pokud budu tedy vědět.

Zpět