Kodérské prasata 21. století - webové šablony

V minulosti jsem hrozně rád využíval webové šablony z themeforest.net pro některé své projekty. Poslední rok jsem však hrozně zklamaný kam se celý segment ubírá. "Kodéři" prskní šablony ve frameworcích a jejich tvorba vypadá tak, že prakticky naklikávají použité JS pluginy.

Výsledek je pak takový, že kód webu se stane neskutečnou prasárnou. "Responzivní" chování je často řešeno javascriptově, ale nikoho už nenapadne, že v pluginech a externích dotahovaných souborech je i několik mega. Kód na několik tisíc řádků by šel v klidu zredukovat na několik stovek. Na desktopech se pak takové responzivní weby tváří jako "mobilní" verze, ale pokud to použijete v praxi na mobilním zařízení, třeba s GPRS/EDGE připojením, stránku prostě nenačtete. A pokud ano, rychleji bude jít někam k desktopu.

Není vyjímkou, že například u výpisu zboží, pro efekt např. lupy u obrázku se inicializuje nějaký plugin a jelikož je to "nakliklé", taková inicializace se děje u každého vypsaného produktu. Takových pluginů v jedné šabloně jsou desítky. Prostě prasárna.

Dnešní front-end vývojáři (ti klikači pluginů) akorát hanobí jméno těm poctivým. Všichni kupují Wordpress šablony ve velkém, protože jsou tak fancy a stojí často i pod 20$.

O kvalitě se ale vůbec nedá mluvit.

Tak se zkuste lidi zamyslet co kupujete, co vyrábíte a za co platíte. Úspora na jednom místě, znamená výdaje na druhém. A pokud kupuju či používám nějakou webovou šablonu, zajímejte se i o to, jak je vytvořená. Nechte si ji zhodnotit někým zkušeným. Nedívejte se jen na líbivé efekty, které nemají s ergonomií nic společného.

Pokud nemáte nikoho kdo by se na takovou šablonu mohl podívat říct názor na její kód, klidně napište na naši FB digimadi skupinu, kde vám kolegové rádi poradí.

Dííky!

PS: Tímto se omlouvám všem prasátkům ze zvířecí říše za analogii. Článek byl psán tak trošku ve vzteku :-).

Zpět