Jak jsem zahodil databázi 63 tisíc e-mailů

Nedávno jsem řešil velké dilema. Za své podnikání jsem si zvládl nasbírat velké množství e-mailů. Z nejrůznejších projektů, firem a aktivit. Tehdy jsem věci jako e-mailing neřešil samozřejmě. Vlastně jsem ani nevěděl co to je.

Prostě se sbíraly kontakty. V těchto kontaktech jsem si chtěl udělat pořádek a tak jsem zjišťoval jaké mám možnosti. Samozřejmě první co vám probíhá hlavou je, že takové množství e-mailů je škoda nevyužít. Že se z toho něco musí chytnout. 

V jakém stavu byla databáze e-mailů?

1. Byla stará

Jsem si jistý, že v databázi jsou tisíce již neexistujících e-mailů. Taky aby ne, některé tam jsou víc jak 10 let.

2. Různé obory z různých aktivit

Měl jsem fotobanku, slevomaty, e-shopy, různé webové služby, magazíny, komunitní portály. Z toho všeho mám seznamy odběratelů, kteří "souhlasili" se zasíláním.

Jenže upřímně, kdo si to z nich pamatuje? Bojím se, že zaslání je akorát více naštve.

3. Nemám jak se připomenout

V návaznosti na předchozí bod je tu ten problém, že se nemám jak relevantně připomenout. Byl mi doporučen follow-up e-mailing. Ale ...

Můžu jim sice upřímně napsat, ahoj jsem Jarek Mikeš a dělám to a to. Ale takových e-mailů mi chodí mraky. A víte co? Naštvou mně. Naštve mně, že nevím odkud vzali můj e-mail. Nechci spadat do stejné skupiny lidí.

4. Bez segmentace

Takováto e-mailová databáze z mého pohledu nemá moc hodnotu. K e-mailu nemám žádné relevatní informace, maximálně čas registrace a to kdoví jak to je.

Co jsem okamžitě zamítnul je prodej DB či jakýkoliv předání komukoliv.

Proto jsem se rozhodl celou databázi zrušit.

Prostě se necítím komfortně ji použít. Nepřijde mi to správné.

Mám svoji aktuální databázi, kde je teda výrazně méně (pár tisíc), ale tam vím, že je aktuální a segmentovaná.

A ponaučení?

E-maily segmentovat a udržovat naživu (keep-alive). Myslím, že půl roku o sobě nedát vědět začíná být problém. Jinak postupem času budete mít paskvil jako mám já :-) Jestli to tedy neděláte, začněte hned teď než bude pozdě!

Pokud jste řešili něco podobného a máte jiný způsob jak se takové problémy řeší, budu rád, když se o své zkušenosti podělíte v komentářích.

Zpět