Nespím, jen těžce makám. Na TicketPAY.cz

Byly časy, kdy jsem byl schopný rozjíždět jeden projekt za druhým. Nevadilo mi tolik, že nějaké procento (to větší) prostě časem nedopadlo. Jak pomalu překračuju tu druhou polovinu třicátin (ne nebudu psát, že mám blíž ke 40 :-), začínám být víc soustředěný. Přijde mi, že mám i větší trpělivost.

Posledních 9 měsíců prakticky denně pracuju na novém projektu TicketPAY. Aplikaci a službě, která má pomoci organizátorům eventů prodat a zprocesovat nejrůznější akce. Paradoxně jsem takový projekt neměl nikdy v plánu udělat. Ale nějak se to sešlo a zárodek start-upu je na světě.

A protože už funguje necelý rok, má za sebou velmi zajímavé čísla. V obratu jsme přesáhli 1 000 000 Kč. V týmu jsme 3. A rosteme o jednotky procent každý měsíc.

Proč to píšu?

Protože je hodně lidí co stále uvažují se do podnikání pustit. Vymýšlejí s čím by mohli přijít, aby se to uchytilo. Chtěl bych říct, že tento přístup funguje velmi vzácně a třeba mi dáte i za pravdu, že nejlepší je spíše řešit již existující potřeby lidí. Byl jsem u hodně start-upů, které měly perfektně namyšlený obchodní model, a v číslech to smysl dávalo. Jenže neměli ani jednoho zákazníka. Takové start-upy prostě nevydržely ani rok.

Přístup by měl být naprosto opačný. Získejte zákazníka a pak vymýšlejte projekt, start-up, podnikání. Teď si určitě říkáte, jak můžu získat zákazníka, když nevím co bych mu prodal. No můžete, vcelku jednoduše. Začněte se pohybovat v prostředí, které je vám blízké a ve kterém chcete podnikat. Choďte na akce, buďte v kontaktu s lidmi z oboru, najděte si brigádu, dělejte outsourcing. Dřív nebo později se dostanete k příležitosti. Jen se musíte správně dívat a všímat si správných indícií.


O TicketPAY určitě ještě napíšu.

Jestli jste ale zvědaví, mrkněte na web tady.

Zpět